Förströelse

Förströelse

Jukebox

 

Flera företag i USA utvecklade "myntopererande phonografer" i början av 1930-talet. De mest kända var Wurlitzer, Rock-Ola, Seeburg, AMI och Mills.

 

Strax innan 2:a världskriget nådde dessa sin höjdpunkt när det gällde design och utförande.

 

På den tiden fanns enbart 78-varvsskivor (stenkakor), så Juke Boxarna, som de kallades senare var stora, tunga och otympliga möbler. De passade därför perfekt i en offentlig miljö och framförallt caféer, snabbmatsrestauranger och även mindre danshak insåg möjligheterna.

 

Ganska få av 30-talsproduktionen kom till Sverige före kriget. Men på 40- och framförallt 50-talet när den nya vinylskivan, 45 varvs singel EP, introducerades blev succén stor även i Sverige.

 

Många små näringsställen i vårt långa land satsade på myntbaserad musik och det med stor framgång en bit in på 70-talet.

 

På Leksaksmuseet står en AMI, JFJ 120, 1956-års modell. 120 står för antalet melodier som det går att välja mellan, vår AMI är fullt körklar för 5 kronor spelas två melodier.

 

Musikutbudet är 50 - 70-talsmusik med många av de mest kända artisterna.

 

Numera finns Jukeboxen enbart hos samlare.

 

Flipperspel

 

På museet kan du prova på att "spela flipper" på ett gammalt klassiskt ungdomsgårdsspel.

 

Spelet, Icaros, är tillverkat på 1970-talet, just detta spel har stått i ett café någonstans i Mälardalen.

 

Nintendospel

 

Under 1980-talet kom ett datorbaserat förströelsespel, detta blev väldigt populärt och har fått många olika spelprogram. På Leksaksmuseet har du möjlighet att prova på några "snälla" varianter.

 

Cykelns historia

 

I avdelningen världshistorien via tittskåp finns en trevlig illustration om cykelns utveckling.

 

Ratten

 

En historisk apparat, där man kan försöka sig på att hålla sig kvar på vägen så länge som möjligt innan kronan är förbrukad.

 

Hästen

 

Passa på att provrida en gammal gunghäst.

Tegelviksgatan 22, Stockholm, tel 08-641 61 00. Epost: info@leksaksmuseet.se