Leksaksmuseet_logga
Modelljärnvägen

Fungerande modelljärnvägar har alltid funnits på olika ställen i museet. Främst representerad av Järnvägssällskapet (JS) som tillhör en av Sveriges äldsta föreningar som håller på med modelljärnvägar. Sällskapet bildades 1939 och flyttade 1980 in i Leksaksmuseets källare (Mariatorget 1C). Mer om sällskapet kan ni läsa på deras hemsida eller på Wikipedia


Nu bygger de ny tågbana på Leksaksmuseet. Hur ser bygget ut? Klicka på bilden och följ med i vår film:

Fortfarande är alltså det anrika Järnvägssällskapet aktiva inom museet. Både genom att bygga upp olika anläggningar, men också genom att vara närvarande och visa upp hur en modelljärnväg planeras, ritas, byggs och kompletteras med landskap, hus och scenerier.

En av de stora anläggningarna, som nu kommer att byggas upp på nytt i skala N (1:160) omfattar över många, många meter räls och 43 växlar.

Längs banan kommer det att finnas bl.a samhällen med stationer, hamnområde och gruva.

Företrädesvis kör man med svensk och europeisk järnvägsmateriel som förebild. Den rullande materielen är från Fleischmann, Roco, Minitrix, Arnold Rapido sam en del andra fabrikat.


Det kommer också att finnas en HO-anläggning "enligt Märklin" på museet.

På alla anläggningar kommer besökarna att se de stämningsfullt upplysta banorna och med en knapptryckning se tågen gå runt världen ”i miniatyr”.


Den unika modelljärnvägen i skala ”N”, som nu kommer att växa fram under året, väckte stor uppmärksamhet vid invigningen!

Förutom barnen var det många gentlemän som besökte JS hörna. De blev nästan glansiga på ögonen när de berättade om de tåg de haft och som de fortfarande hade liggande på vindar och i källare.