Leksaksmuseet_logga
Figurföreningar

Drabanten och Carolinen

Det finns idag två tennfigursföreningar i Sverige. Drabanten är i grunden en ideell tennfigursförening som även sysslar med figurspel, modeller och militärhistoria i allmänhet.

Drabanten är Sveriges äldsta tennfigursförening, grundad 1949, och vänder sig till alla som brinner för tennfigurer, såväl militära som civila, och historia. Vi träffas ungefär en gång per månad och målar figurer, bygger modeller, spelar historiska figurspel och umgås. 

Dessutom anordnar vi föredrag, utflykter, museibesök, restaurangbesök, deltar i mässor , även utomlands–allt efter medlemmarnas önskemål. 


På samtliga möten serveras kaffe/läsk med fikabröd och vi lär oss av varandra hur man bäst lyckas med sin målning eller dioramabygge. Medlemmarna tar med sig egna färger och figurer till mötena. Med jämna mellanrum tar vi även fram egna figurer. 


Medlemskapet kostar för närvarande 200 kr/år för vuxna och 100 kr/år för juniorer upptill 18 år. Drabanten har även en facebooksida där ni kan hitta mer information om oss, klicka på facebooklänken nedan. 


Tennsoldatsklubben Carolinen grundades på 1970-talet och utger en tidning i färgtryck två gånger per år, utdrag ur senaste tidningen finns här, de ger också ut egna figurer. Medlemskap kostar för närvarande 260 kr/år för vuxen medlem och 105 kr/år för ungdomar upp tom 19 år. 


Carolinen har en hemsida, medan Drabanten finns på facebook. Tveka inte att kontakta föreningarna för medlemskap och frågor om tennfigurer, gjutning, målning, uniformer och dioramabygge.Vill ni veta mer kan ni läsa på:


www.carolinen.seDrabantens